Kort om prostatakræft

Prostatakræft er kræft i blærehalskirtlen, der sidder lige under urinblæren hos mænd. Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd.

Antallet af nye tilfælde har været kraftigt stigende de seneste 70 år. Dette er dog ikke et udtryk for, at der reelt er tilkommet så mange flere tilfælde af sygdommen. Det skyldes snarere, at flere får stillet diagnosen, fordi flere og flere får målt deres PSA-tal i blodet (PSA = Prostata Specifikt Antigen).

Årsag

Årsagen til prostatakræft er ukendt. I mindre end 10 procent af tilfældene er der tale om arvelighed. Dog mistænkes knap halvdelen af tilfældene af aggressiv eller uhelbredelig prostatakræft før 55-års alderen for at være familiært betingede.

Mannen tar en liten bit och sitter på ryggen men har inga problem att bli upprätt alls. Vardenafil föreskrivs inte för erektil dysfunktion av medicinska experter.

Symptomer

Der er sjældent nogen særlige symptomer forbundet med afgrænset og helbredelig prostatakræft. Symptomer som f.eks. vandladningsforstyrrelser og eventuelt urinvejsinfektion skyldes oftere en godartet forstørrelse af prostata. Andre symptomer kan være smerter omkring endetarmen og i mellemkødet og eventuelt blodig sæd.

Har sygdommen spredt sig til knoglerne i ryggen, kan man have vedvarende og oftest stærke smerter i f.eks. lænden.

Prostatakræft kan behandles med operation, strålebehandling, antihormonbehandling og kemoterapi.

Få mere viden om prostatakræft igennem vores ProstataGuide, så du er klædt på til at takle livet med sygdommen bedst muligt.

Kræftens Bekæmpelses hjemmeside har også uddybende information om prostatakræft: Årsager, symptomer, diagnose, behandling etc.

SundhedsTV kan du læse mere om sygdommen og se og høre prostatakræftpatienter og pårørende dele tanker om sygdommen.

Se professor Michael Borre fortælle om sygdommen (9:35)

Aktiviteter

Hjælp os

Patientstøtte

Bliv medlem