Kan tilbagefald forebygges?

Det er svært at udtale sig meget sikkert om ernæring, fysisk aktivitet og forebyggelse af prostatakræft samt om betydning for sygdomsudvikling.

Mad er næring, men også nydelse, og det er vigtigt at give sig selv lov til at nyde et godt måltid og ikke kæmpe en daglig kamp med mad, man ikke bryder sig om eller købe sig fattig i dyre kosttilskud. Ingen studier har endnu kunne dokumentere, at særlige fødevarer eller kosttilskud kan fjerne eller helbrede en kræftsygdom.

Man kan mindske risikoen for tilbagefald ved at:

  • Holde en normal vægt
  • Være fysisk aktiv
  • Spise mad, der er rig på grønt, frugt og fuldkorn
  • Minimere kødindtag og alkohol samt holde igen med salt
  • Undgå at tage kosttilskud eller stærke tabletter med vitaminer og mineraler, men i stedet få de sunde stoffer (mikronæringsstoffer) fra en varieret kost

Mange kræftpatienter har en lille appetit og kan have brug for at tage på i vægt. Hvis det gælder for din mand/samlever/far, er det vigtigste, at han ikke taber sig yderligere. Han bør spise mad med højt fedtindhold og protein. Spar på frugt, grønt og fuldkorn, da de mætter meget, men har et lavt energiindhold.

Hvis du er i tvivl, så tal med en diætist.

Tænk på, at hvis din mand/samlever skulle få tilbagefald, så er det vigtigt, at han er i bedst mulig form, når det sker.

Kilde: Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft v. klilnisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

I ProstataGuiden vil du kunne finde svar på en lang række af de spørgsmål, der rejser sig i hverdagen vedr. livsstil.

Aktiviteter

Hjælp os

Patientstøtte

Bliv medlem