Gode råd ved inkontinensproblemer

Inkontinens

Inkontinens er en hyppig bivirkning af de typiske behandlingsmetoder for prostatakræft.

Ifølge en nordisk spørgeundersøgelse gennemført af de 4 nordiske patientforeninger for prostatakræft oplever 38 % af de adspurgte prostatapatienter inkontinens.

Når prostata fjernes

Når prostata fjernes, mister blæren sin støtte. Desuden sker der desværre ofte det, at blærens indvendige lukkemuskel beskadiges under operationen. Derfor bliver det sværere at holde på vandet, især ved fysisk aktivitet. Dette kaldes stress inkontinens.

Stress inkontinens forekommer ved fysisk anstrengelse f.eks. ved gåture, host, nys, havearbejde mm. Som regel er det ikke svært at holde på vandet, når man sidder eller ligger. Nogle kan helt undgå at være inkontinente under søvn. Men så snart man rejser sig op, presses urinen i blæren ned mod blærebunden, hvor prostatakirtelen sad og hjalp med at holde blæren lukket. Man kan risikere at lække urin samt at få trang til at lade vandet, straks man har rejst sig op.

Strålebehandling

Hyppig vandladning er et kendt problem efter strålebehandling af prostata. Årsagen er, at strålerne gør blæremusklens væv stift og ueftergiveligt, så blæren har svært ved at give efter, og derved at kunne indeholde den urin, som løber ned i blæren. Man oplever at få hyppig tissetrang og tisser i små portioner. Man kan også opleve at tisse i bukserne på vej til toilettet. Trangen kan blive så stor, at man ikke kan holde vandladningen tilbage*.

Tal med din læge

Uanset hvilken inkontinens type, du oplever, er det vigtigt at du taler med din læge om det. Der findes forskellige behandlings- og træningstilbud, der kan afhjælpe eller mindske din inkontinens. Din læge kan hjælpe dig i gang med det tilbud, der passer bedst til netop din situation.

Der findes produkter designet til mænd

Når du oplever problemer med at holde på vandet er det vigtigt, at du har beskyttelse til rådighed, så du kan føle dig sikker på arbejde, under fysisk aktivitet eller i sociale sammenhænge.

Der findes inkontinensprodukter (bleer) designet til mænds anatomi i flere størrelser og med forskellig sugeevne. Spørg hos Matas eller på apoteket eller spørg på sygehuset, om du kan få udleveret produkterne gratis i en periode. Bleer til mænd kan også købes på internettet.

*Kilde: ”Inkontinens efter behandling for prostatakræft og metode til bækkenbundstræning”, Hanne Ryttergaard, fysio- og uroterapeut

PODCAST: Roadtrip med inkontinens

Hør Claus fortælle om sin kamp mod den ufrivillige vandladning, der ramte ham. Hør, hvordan han først lærte at leve med det – og til sidst også fandt måder at bekæmpe sin inkontinens på. Og det hele begynder på et roadtrip i USA med familien sammen med en gammel drøm om at stå ved Jimi Hendrix’ grav.

Du kan altid ringe til en af vores patientstøtter, som selv har erfaring med at være kræftpatient og kan rådgive om at leve med sygdommen. Du finder vores patientstøtter her.

I ProstataGuiden vil du kunne finde svar på en lang række af de spørgsmål, der rejser sig i hverdagen vedr. inkontinens.

Se PROPAs folder om Inkontinens.

Aktiviteter

Hjælp os

Patientstøtte

Bliv medlem