FC Prostata-fodbold udbredes i hele Danmark

 Af Anne Tjell, DBU Kommunikation

Fodbold i FC Prostata giver kammeratskab med andre i samme båd, et løft i livskvaliteten og en bedre fysik. Der findes FC Prostata-hold flere steder over hele landet – og der er også plads til dig.

FC Prostata er et tilbud om motionsfodbold til mænd med prostatakræft. Alle, der har været igennem et forløb med prostatakræft, er velkomne, uanset om du har en fortid som semi-prof på grønsværen, eller hvis du aldrig har rørt en fodbold før.

“Det bedste ved at spille i FC Prostata er kammeratskabet. Vi er ikke særlig gode fodboldspillere, men vi hygger os, og vi har det sjovt.“  – Tom Ammitzholt, FC Prostata-holdet i Østerbro IF

Mange fordele ved at blive en del af FC Prostata

Forskningen viser, at motion har en god effekt for mænd med prostatakræft, eksempelvis i forhold til kondital og i forhold til sygdommens udvikling. Tidligere forsøg med FC Prostata-fodbold på Københavns Universitet/Rigshospitalet har vist, at fodboldtræning desuden kan give større og stærkere muskler allerede efter 12 uger med fodbold. Forsøget viste også, at spillernes knoglemasse efter 32 uger var øget, hvor den normalt ville være faldet. Men også humøret kan få et væsentligt løft.

”Fodbold giver mig meget, for jeg er blevet mere aktiv, min krop og knogler er blevet stærkere, og jeg kan mærke, at det er godt for mig at komme ud at røre mig. Jeg vil næsten sige, at det er det, der holder mig i live.”  – John Lindskou Holdt, FC Prostata-holdet i Boldklubben Frem

Fodbold kan modvirke kræftbehandlingens bivirkninger

Fodbold er et godt supplement til kræftbehandlingen på hospitalet. Antihormonbehandlingen blokerer for kroppens testosteronproduktion og forhindrer, at kræften spreder sig – men har også en række bivirkninger:

For eksempel kan behandlingen føre til lavere muskelkapacitet, overvægt, dårlig kondition og en øget risiko for type 2-diabetes. Men disse bivirkninger kan modvirkes af fodbold, har forskningen påvist.

Hoewel ze in verschillende sterktes en soorten voorkomen, worden zowel erectiestoornissen als pijnstiller en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID) hier voorgeschreven voor erectiestoornissen. De effectiviteit van deze behandeling varieert echter met de aandoening en de individuele patiënt.

Fra forskning til forankring

FC Prostata blev udviklet i 2011 på baggrund af forskning om fysisk aktivitet og prostatakræft. Formålet var at undersøge motionsfodbolds effekt på mænd med prostatakræft.

Fra 2011 til 2017 var FC Prostata et forskningsprojekt opdelt i tre faser:

  1. Pilotstudie
  2. Et kontrolleret træningsstudie, hvor 57 mænd i antihormonbehandling gennemførte et forsøg med 12 ugers motionsfodbold, som Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning (UCSF) og Urologisk afdeling på Rigshospitalet stod bag sammen med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
  3. FC Prostata Community, hvor man undersøger motionsfodboldens betydning for en større og bredere gruppe af mænd med prostatakræft, som har spillet i en lokal klub. FC Prostata Community bliver udført af UCSF i samarbejde med urologiske afdelinger på Rigshospitalet, Herlev Hospital, Aarhus Universitetshospital, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og på Odense Universitetshospital.

Resultaterne er så overbevisende, at man besluttede at udbrede og forankre projektet i hele Danmark. DBU og Komiteen for Sundhedsoplysninger leder forankringsprojektet i 2018-2019 og arbejder for at etablere gode samarbejder om permanente FC Prostata-hold i fodboldklubber over hele landet.

Hospitaler, kommuner og ambassadørforening med på holdet

Det er vigtigt at sikre både varige løsninger og tilslutning fra både nye og tidligere spillere til eksisterende og nye hold. Det handler derfor om at etablere positive samarbejder mellem hospitaler, kommuner og lokale fodboldklubber.

Rekruttering af spillere sker bl.a. via hospitalernes urologiske afdelinger, som henviser til det nærmeste FC Prostata-hold. Også kommunerne henviser til holdene, og det er ambitionen, at landets kommuner på sigt kan tilbyde FC Prostata som rehabilitering til prostatakræftpatienter.

Til FC Prostata-projektet er der desuden også nedsat en følgegruppe med repræsentanter fra sundheds- og idrætsfaglige organisationer, herunder PROPA, som bidrager med sparring til forankringen af projektet

Også FC Prostata Ambassadørforeningen arbejder for at udbrede konceptet. Ambassadørforeningen er en paraplyorganisation for de lokale FC Prostata-hold og arbejder for at sikre gode sociale fællesskaber i klubberne og positive samarbejder klubberne imellem. Foreningen afholder bl.a. turneringer for alle hold: Harald Nielsen Cup og indendørsturneringen Nytårs Cup.

Både forsknings- og forankringsdel er støttet af TrygFonden.

“FC Prostata handler først og fremmest om fodbold – og så om sygdommen. Fodbold i klubben betyder alt for mit velbefindende og humør. Jeg får rørt mig. Jeg får ondt i alle mine muskler, så jeg kan mærke, at jeg lever. Og jeg har fået gode venner.” – Hans Jakob Helms, FC Prostata-holdet i Østerbro IF