Patienterne får livet tilbage med salvage prostatektomi

Af Britt Nørbak, journalist

Poul Erik Speth og Erik Kragh er blandt de patienter, der har fået en salvage prostatektomi efter strålebehandling af prostata. Begge mænd havde lokalt tilbagefald af prostatakræft, og livet nærmede sig alt for hurtigt en udløbsdato. Begge mænd sagde ja til den eksperimentelle kræftkirurgi. I dag har de ingen resttumor eller følgevirkninger, og deres PSA-tal er umåleligt lavt.

 

73-årige Poul Erik Speth er i gang med at stege frikadeller, da PropaNyt ringer til ham. Kort forinden lavede han mørbradgryde. De indbydende retter er ikke til ham selv, men til hans søn og svigerdatter, som skal forkæles med god mad til fryseren, når de har travlt. At Poul Erik Speth har lyst og overskud til at lave god mad, gå på svampejagt og ses med en stor omgangskreds tager han bestemt ikke for givet. For halvandet år siden så hans liv helt anderledes ud.

– I 2014 fik jeg konstateret prostatakræft. Jeg havde ganske få symptomer, som jeg afskrev som harmløse. Jeg valgte dog at blive undersøgt, fordi en af mine venner var læge, og fordi min far havde forstørret prostata. Jeg havde kræft i hele prostata og fik derfor 39 strålebehandlinger. PSA-tallet blev reduceret, men det kom aldrig helt i bund, fortæller Poul Erik Speth. Han havde læst, at det var en umulighed at blive opereret efter en lang og hård omgang stråler. Da hans PSA-tal gennem en årrække steg til 3-4, fordi kræften ikke var væk, holdt hospitalet løbende øje med, hvor aktiv kræften var. Det gik den forkerte vej, og i 2020 blev Poul Erik Speth indkaldt til en undersøgelse på OUH hos overlæge Mads Hvid Aaberg Poulsen.

– Mads mente, at der stadig kunne gøres noget i min situation. Det blev jeg overrasket over, for normalt er der ikke flere behandlingsmuligheder, og jeg havde fået oplyst af en anden læge, at jeg kun havde 2-3 leveår tilbage. Jeg var himmelfalden, da Mads fortalte, at der var kommet en ny metode, som han benyttede i et nyt projekt, så jeg kunne blive opereret. Jeg sagde ja på stedet, siger Poul Erik Speth.

Umåleligt lavt PSA-tal

I maj 2020 fik Poul Erik Speth som den første patient i Mads Hvid Poulsens projekt en salvage prostatektomi, hvor han fik fjernet sin strålebehandlede prostata. Dagen efter operationen kom Mads Hvid Aaberg Poulsen ind på stuen og fortalte, at Poul Eriks PSA-tal var under 0,1.

– Det var fantastisk! 24 timer efter operationen var mit PSA-tal så lavt, at det ikke var målbart, udbryder Poul Erik Speth. Efter den veloverståede operation skulle han igennem den næste fase med kateter i vandladningssystemet, så hans urinrør kunne gro sammen igen.

– Sådan et kateter gør penis synligt mindre, og det skulle jeg lige vænne mig til. Jeg var også længe om at gro sammen, og jeg døjede med blødninger og fik blærebetændelse, siger han.

Poul Erik Speth kom på penicillin og fik en kikkertundersøgelse, der heldigvis viste, at han groede fint sammen.

– Jeg fik en fantastisk behandling både før, under og efter operationen. Jeg har hele tiden fået sandheden at vide. Kommunikationen har været åben og ærlig, og jeg kan ikke rose Mads nok for hans dedikation. Jeg har fået livet og livskvaliteten tilbage. Da jeg endnu ikke vidste, at det var muligt at blive opereret, var jeg ikke spor glad. Det var frygteligt at have fået at vide, at jeg snart skulle herfra. Med denne operation har jeg fået en god pensionisttilværelse, hvor jeg kan rejse, være aktiv og nyde livet.

De første halvandet år efter operationen har Poul Erik Speth været inkontinent, men det går den rigtige vej mod at blive kontinent.

– Lige efter operationen var jeg 100% inkontinent, og det første år brugte jeg de store bleer. Det behøver jeg ikke længere. Jeg er kun inkontinent, når jeg griner. Men med min nye livssituation griner jeg meget, siger han med glæde i stemmen.

En ny begyndelse

Sankt Hans Aften 2021 lå Erik Kragh på Odense Universitetshospital og kunne ane røgen efter et Sankt Hans bål. På symbolsk vis var hans prostatakræft forsvundet lige i halen på den heks af tynde grene, der blev sendt til Bloksbjerg. Det føltes som en ny begyndelse.

Tilbage i 2010 fik Erik Kragh første gang konstateret prostatakræft. Han fik 39 strålebehandlinger og to års hormonbehandling. Behandlingerne fik hans PSA-tal til at falde til 0,9, og han havde det efter omstændighederne godt.

– Men PSA-tallet steg lidt hen over årene, og for 2-3 år siden steg det for meget. Lægerne sagde, at vi skulle holde øje med det, og ventetiden på prøvesvaret påvirkede hver gang hele familien. Da tallet i sommeren 2021 var fire, bad jeg om at få en scanning, selv om jeg havde det godt. Scanningen viste, at der var så meget kræft i min prostata, at jeg sandsynligvis havde under ti leveår tilbage, og halvdelen af de år ville være med betydelige gener, siger 68-årige Erik Kragh. Han blev henvist til en samtale med overlæge Mads Hvid Aaberg Poulsen, der fortalte om sit projekt, hvor patienter med lokalt tilbagefald af prostatakræft tilbydes en salvage prostatektomi.

– Mads var meget direkte, da han fortalte om fremgangsmåden. Han havde fokus på, at patienterne skal undgå at få en stomi. Det var et stort plus for mig. Jeg vidste, at jeg ikke kunne tåle en ny omgang strålebehandling, og at der ikke fandtes andre alternativer end Mads’ operation. Jeg fik en god fornemmelse, da Mads forklarede processen, så jeg sagde: ‘Ja, lad mig få den operation. Lad os få det overstået’.

Tilbage på golfbanen

Allerede på opvågningsstuen fik Erik Kragh at vide, at operationen var forløbet godt. Dagen efter operationen talte han med Mads Hvid Aaberg Poulsen, der havde gode nyheder.

– Alt så godt ud, og jeg var ovenud lykkelig. Jeg følte mig frisk med det samme, og da jeg kom hjem, gik jeg hver dag 2-3 kilometer sammen med min kone. Fire uger efter operationen begyndte jeg at spille golf igen, siger Erik Kragh. I dag går han til genoptræning i Esbjerg, hvor han bor, og han kører gerne fra Esbjerg til Odense for en ti minutters opfølgningssamtale med Mads Hvid Aaberg Poulsen.

– Jeg har en kæmpe sympati for Mads. Han har været åben og ærlig og dygtig hele vejen igennem. Det har været held i uheld, at jeg først fik tilbagefald nu, for hvis det havde været for nogle år siden, ville dette tilbud ikke have eksisteret. Det gør det nu, og det er glædeligt, at vi er mange, der kan få gavn af det.

Erik Kragh er den femte patient i projektet, der har fået en salvage prostatektomi. Han har ikke oplevet andre gener efter operationen end en kort periode med blærekrampe. Allerede tre måneder efter operationen blev han mere kontinent. Fra at have benyttet de store bleer lige efter operationen, behøver han i dag kun de mindste bleer – selv når han er på golfbanen. Som de andre patienter i projektet er også hans PSA-tal umåleligt lavt. Og humøret umådeligt højt.