Gode råd til dig, som er nydiagnosticeret

Af Niels Juhler, prostatakræftpatient og medlem af PROPA – nielsjuhler@jubii.dk

   

Kære nydiagnosticerede med prostatakræft,

  

Vær opmærksom på, at der er tale om generelle råd og ikke nødvendigvis råd, som er relevante for alle

Som ved andre kroniske sygdomme er det hele familien, der påvirkes af, at du har fået diagnosen prostatakræft. Hvis du har en partner, er det derfor vigtigt at involvere hende eller ham, således at de beslutninger, der vil påvirke jer begge, tages af jer begge, i fællesskab. Eller din nærmeste familie. Det er meget vigtigt – så derfor:

Husk at være åben om de forandringer du/I oplever, så I kan være fælles om dem.

  1. Din medicinske behandling vil muligvis få indvirkning på din hukommelse. Brug fx. kalender.
  2. Din medicinske behandling vil få stor indvirkning på dit testoteron-niveau, hvilket vil betyde, at din muskelmasse vil aftage, og nogle af dine fedtdepoter flytter sig til maven. Det er derfor vigtigt, at du fortsætter med den træning, du dyrker, eller finder en form for træning, som du og din krop kan holde til. ( evt. FC Prostata, hvor træningen er målrettet din krop)
  3. Du havde muligvis problemer med vandladningen inden diagnosen, men alligevel vil du efter operation/strålebehandling, måske opleve forskellige former for inkontinens. Derfor er det en god ide at finde det nærmeste SUNDHEDSCENTER, så du kan få lært forskellige bækkenbunds øvelser, som kan lære dig at holde på vandet.
  4. Dit sexliv bliver helt sikkert påvirket af medicinen/behandlingen. Så  sørg for – hvis nødvendigt – at blive orienteret af din læge om, hvor den nærmeste sexolog kan træffes. Lægen kan henvise.
  5. Dit aktivitetsniveau vil muligvis også falde. F.eks: du har lyst til at gå i haven, eller lave noget i lejligheden, men kan ikke overskue det. Du har meget svært ved at komme i gang. Så er det meget vigtigt, at du tilrettelægger dit liv, så du kan overskue hverdagen.
  6. Din mentale tilstand vil, på grund af af den ”svaghedstendens”, du vil opleve, måske få dig til at lide et knæk, eller du vil få en ”utilstrækkeligheds- følelse”. Man er slem til at tro, at man kan det, man plejer. Husk! Tal med din partner om dette.
  7. Muligheden for en depression vil også være tilstede, hvilket du og dine nærmeste skal/bør være opmærksomme på. Tal om forandringer ofte.
  8. Du skal selv være ‘tovholder’ i din behandling! Sæt dig derfor grundigt ind i din sygdom og ikke mindst: STIL KRAV.

  

Der findes rigtig mange forskellige behandlinger, og flere af dem kan være relevante. For at din læge kan guide dig til det rigtige valg, er det vigtigt at diskutere mulighederne og konsekvenserne åbent, så din beslutning tages på det bedst mulige grundlag.

En rigtig god ide vil være at melde sig ind i PROPA, som er patientforeningen for prostatapatienter.

Selv om du ikke er medlem endnu, vil du blandt andet kunne bruge SAMTALEGUIDEN, som kan hjælpe med at få formuleret og huske alle de mange spørgsmål, du vil stille ved næste lægebesøg.

Hos PROPA kan du også benytte SYMPTOMLOG, som du kan downloade, og som kan hjælpe dig med at registrere dine symptomer og følge din effekt af behandling.

PROSTATAGUIDE er et værktøj, der kommer hele vejen rundt og kan give svar på nogle af de mange spørgsmål, som uvægerligt melder sig, når man får diagnosen –  en slags GPS for både nydiagnosticerede, ‘erfarne’ prostatakræftpatienter og deres pårørende.

 

Din kræftsygdom vil helt naturligt påvirke dig, men med den rette positive indstilling vil du få mest muligt ud af behandlingen og bevare så meget af det tidligere liv som muligt.

FORSØG DOG AT LEVE, SOM I HELE TIDEN HAR GJORT