Mød seks unge Prostatadrenge

 Af Keld von Eyben, filmproducent og medlem af De Unge Prostata Drenge

  

Ny film fortæller om livet med prostatacancer

Seks unge prostatadrenge har i år produceret en portræt/dokumentarfilm, der går tæt på de følelser, der knytter sig til at få diagnosen prostatacancer i en ung alder, hvor der er fuld drøn på karrieren, børnene stadig er små og hustruen forventer et velfungerende sexliv. Alt dette bliver pludselig udfordret og tidshorisonten for ens liv skrumper fra “uendelig” til 20 år, 10 år, 2 år – det vides faktisk ikke.

Filmprojektet var drevet af filmproducenten Keld von Eyben, EybenFilm, der selv har haft prostatacancer i 13 år. Projektet samlede hurtigt bred opbakning på De Unge Prostata Drenge‘s Facebook side. Snart havde fem mænd meldt sig til at optræde i filmen – udover Keld selv – og interviewene blev optaget under en rundrejse i Danmark i sommeren 2020. Filmbussen kørte fra landsdel til landsdel med TV udstyret og tilbragte det meste af en dag med hver af deltagerne.

Filmen er rettet imod den mand – og hans nære familie – som netop er kommet hjem fra lægen med diagnosen prostatacancer, og som sidder med en million spørgsmål om, hvad der nu sker? Men filmen bør også ses som en slags videreuddannelse af de læger og sygeplejersker, der har med de unge prostatacancer-patienter at gøre. Filmen er også en optimistisk beretning om, hvordan man genfinder livsmodet og glæden på trods af modgangen.

Mange af de unge prostatadrenge er frustrerede over, at både omverden, bekendte og såmænd også lægeverden har den opfattelse, at canceren ikke er farlig og ikke skal behandles mere end højst nødvendigt – selvom diagnosen for de unge mænd kan være af den ekstra kritiske slags og prognosen ofte elendig. Det tvinger flere af mændene til at rejse ud i Europa for at få præciseret deres diagnose og suppleret deres behandling.

Arbejdet med filmen har vist flere af disse helt generelle problemer og temaer, som mange unge mænd med højrisiko-prostatacancer slås med. Det er temaer, som De Unge Prostata Drenge vil arbejde videre med for at udvikle et manifest for bedre behandling af disse mænd i det danske sundhedsvæsen. Der er også planer om at producere flere film, som for eksempel går tættere på kampen for bedre behandling af højrisiko-prostatacancer i Danmark.

Filmen kan ses ved at klikke på knappen nedenfor.

Du finder ’De Unge Prostata Drenge’ på Facebook.