Hvad er det med de sløjfer?

Af Jesper Brunholm, Formand for Region Hovedstaden og medlem af Kommunikationsudvalget 

Vi sad nogle stykker og snakkede efter et møde. Om logoer, navne og forkortelser. Mest om os selv – Prostatakræftforeningen eller PROPA – men så faldt snakken på sløjfer.

Hvor kommer de i grunden fra? Hvorfor bruger vi næsten ikke den lysblå? Hvor mange findes der?

Til sidst lovede jeg at forsøge at finde svar på nogle af spørgsmålene.

Det går rigtig langt tilbage

Det viste sig at være lidt af en opgave uden helt entydige forklaringer.

Selve starten række helt tilbage til Den Engelske Borgerkrig (1642-51), hvor den gule sløjfe er omtalt. I Gyldendals Den Store Danske beskriver Ove Hermansen den gule sløjfe og den direkte relation til krig og ulykke som et tegn på kærlighed til soldaterne. Når de var borte, eller når de vendte hjem.

Den gule sløjfe kender vi stadig i dag, hvor vi i Danmark bruger den aktivt i forhold til udsendte soldater.

Mange varianter og formål

2 andre sløjfer, eller måske nærmere farver på sløjfer, kendes af de fleste. Den rosa (pink) og den røde. Sløjferne findes dog i et utal af farvevarianter, der i blandt den lysblå, som bruges i forbindelse med Prostatakræft.

Graver man ned i brugen af den lysblå sløjfe, viser det sig, at farven også anvendes i begrænset omfang ved andre sygdomme verden over. Eksempelvis Hyperaldosteronisme, Klinefelters syndrom, Shprintzen-Goldberg syndrom og visse steder mænds helbred som begreb.

Også noget man kan slås om

I Danmark var det noget spektakulært, da Aids-Fondet anlagde sag mod Kræftens Bekæmpelse. Aids-Fondet mente ikke, at Kræftens Bekæmpelse måtte benytte den rosa sløjfe, fordi de selv havde den røde. Det var en strid, der stod på i mange år uden en afklaring.

Aids-Fondet vandt til sidst sagen i et særlig klagenævn. Kræftens Bekæmpelse respekterer dog ikke afgørelsen. Den rosa eller pink sløjfe er symbolet på brystkræft over hele verden – også i Danmark.

Brystkræft symbol og indsamling

Brugen af den rosa farve og båndet (på engelsk Pink Ribbon) blev introduceret af den østrigsk-amerikanske forretningskvinde Evelyn Lauder. Hun ledede sammen med sin mand kosmetikfirmaet Estèe Lauder.

Hun skabte også Evelyn H. Lauder Breast Center, da hun selv blev ramt af Brystkræft og lagde grunden til den verdensomspændende årlige indsamlingsaktivitet Pink Ribbon. I Danmark kendt som ”Støt Brysterne”.

Nu sidder du sikkert og tænker: ”Øh, Støt Brysterne?? Hvorfor ikke Pink Ribbon eller Rosa Sløjfe, som i de andre nordiske lande?”

Jo, for der var jo lige den årelange strid med Aids-Fondet, som mente, at rød og rosa kunne forveksles med hinanden.

Men hvad med den blå sløjfe…

Sløjfer er nemme at forstå. De udtrykker et behov for støtte og forståelse. Man føler automatisk en sympati og tror, lige så automatisk, at man ved, hvad de betyder.

I Prostatakræftforeningen har vi behov for, at vi bliver genkendt, forstået og støttet. Det kan den lysblå sløjfen være med til at løfte.

Derfor bør vi overveje at bruge vores lysblå sløjfe langt mere.

 

Du kan som regel altid købe vores lysblå sløjfe ifm. vores medlemsarrangementer – find dem i mødekalenderen bagest i bladet. Sløjfen koster 20,-

Du kan også rekvirere en sløjfe ved at indbetale kr. 40,- på MobilePay 66587 – skriv: ’Sløjfe’ i beskedfeltet.