Må jeg tage min pårørende med til samtaler på hospitalet?

PROPA får en del henvendelser fra nydiagnosticerede prostatakræftpatienter, som spørger, om de må tage deres pårørende med til samtale på hospitalet i denne Corona-tid.

For at undgå smittespredning til udsatte grupper har landets hospitaler lukket af for besøg af pårørende. Det kan betyde, at din pårørende ikke fysisk kan komme med ind på hospitalet og være sammen med dig, når du skal tale med lægen om din kræftsygdom.

På Kræftens Bekæmpelses ‘Kræftlinjen’ får de tilsvarende henvendelser fra kræftpatienter, som oplever, at det kan være en rigtig svær situation at stå i, og her giver de flg. råd:

“Måske skal man have en samtale om sin kræftsygdom, der kan være rigtig svær – og i sådan en situation har man normalt en pårørende med som støtte. Men det er i nuværende situation ikke sikkert, at det kan lade sig gøre. Undersøg mulighederne med det hospital, hvor du skal til samtale.

På kræftafdelingerne i landet er det muligt at tage en enkelt pårørende på hospitalet, hvis du er ny-diagnosticeret og skal til den første samtale om behandlingsplan mv.

Men som det er lige nu, er vi nødt til at finde nye måder at stå sammen og skabe nærvær på. Også i svære situationer som, når du skal på hospitalet og normalt ville bringe en pårørende med dig.

To alternative måder, hvor du kan have din pårørende med til lægesamtalen:

1. Telefon på medhør

Ring op til din pårørende, sæt telefonen på medhør og læg den på bordet mellem dig og lægen. Nu kan din pårørende høre samtalen, og du kan også selv tale med din pårørende.

Din pårørende har mulighed for at stille spørgsmål undervejs, og bagefter har I mulighed for at vende samtalen og lægens anvisninger sammen.

2. Skype/Facetime

Ring op på Skype eller Facetime. Det gode ved denne måde er, at du kan se din pårørende ansigt undervejs. Men ellers fungerer det på samme måde, som hvis du sætter din telefon på medhør.

Hvis det virker uoverskueligt for dig, så spørg evt. en sygeplejerske eller lægen om hjælp til at ringe op og sætte på telefonen på medhør. Måske kan de hjælpe dig.”