Ny ekspertgruppe:

Her er 10 anbefalinger til Kræftplan V, der kan forbedre prostatakræftområdet

Skrevet af Prostatakræftgruppen (Svend Aage Madsen, Forum for Mænds Sundhed; Michael Borre, DaProCa; Charlotte Petersen, specialuddannet kræftsygeplejerske; Tonny Clausen, PROPA; Svend Erik Bodi, PROPA; Jesper Thorsen, De Unge Prostata Drenge; Michael Robert, De Unge Prostata Drenge; Mette Graugaard, Astellas Pharma A/S; Lars Lunau, Bayer A/S; Anders Zeidler, Janssen-Cilag A/S)

10 konkrete anbefalinger til et forbedret patientforløb

I begyndelsen af 2023 mødtes en ny ekspertgruppe, der består af en bred vifte af aktører, der med forskellige perspektiver på prostatakræft ønsker at forbedre prostatakræftpatientens forløb fra opsporing til behandling og rehabilitering. I en tid, hvor sundhedsvæsenet er under pres, Sundhedsstrukturkommissionen arbejder på modeller for en fremtidssikret organisering af det danske sundhedsvæsen, og Kræftplan V er under udvikling, ønsker vi at stille vores viden og erfaring til rådighed for at bidrage med vores konkrete anbefalinger til regeringen.

Derfor har vi netop lanceret en ny grønbog med 10 anbefalinger, der skal forbedre prostatakræftområdet. Anbefalingerne handler blandt andet om at skabe et sundhedsvæsen, der er mere rummeligt overfor manderelaterede problemstillinger, at sårbare mænd i højere grad bør imødekommes, og at der indføres patientskoler med særligt fokus på støtte og vejledning til at håndtere sygdom og rehabilitering. Derudover anbefaler vi, at der skal allokeres flere midler til forskning på området, og at patienter med spredt sygdom skal tilbydes gentestning, når det er klinisk relevant.

Vi håber, at sundhedsministeren og Folketinget vil lytte til ekspertgruppens anbefalinger, så vi en gang for alle kan få vendt udviklingen og sikre, at færre mænd i fremtiden skal dø af prostatakræft, og at flere kan leve et godt liv med færre bivirkninger på trods af sygdommen.

Her kan du se Grønbogen:

> GRØNBOG

Her kan du se kronik af Prostatakræftgruppen om Grønbogen i Jyllands Posten d. 6.10.23  (kun for abonnenter):

> KRONIK