DRTV – Din krop indefra: Prostata

Kommentar til udsendelsen fra PROPA Sundhedsudvalg:

“Det var en rigtig god og interessant udsendelse om operation af prostatakræft.

Interessant at både patienten og hans ven blev undersøgt og behandlet uden at have haft symptomer. Eneste lille gene var lidt hyppigere vandladning og slap stråle, som er typiske alderdomstegn og som ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for indgang til kræftpakken ikke skal give anledning til at undersøge mænd for prostatakræft.

Det var også bemærkelsesværdigt at Peter Qvortrup Geisling udtaler, at hvis man har symptomer som blod i urinen, blod i sæden eller smerter i underlivet, skal man gå til læge. Det var jo ikke det, der var tilfældet for hverken patienten eller hans ven. Han bruger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for indgang til kræftpakken, men så var denne patient jo ikke berettiget til undersøgelse.

Alle er enige om, at PSA-blodprøven ikke kan bruges til at stille en diagnose, men den kan bruges til at sortere en masse mænd fra, som ikke behøver nærmere undersøgelser for prostatakræft. Den kan også afsløre mænd med alvor prostatakræft, hvor helbredelse ikke længere er mulig.

PSA kan bruges som en alarmklokke, der fortæller, at der måske er en risiko for prostatakræft, som bør undersøges nærmere. Der er dog ingen garanti for, at man ikke har kræft, selvom PSA er lav, så man skal stadig være opmærksom på evt. symptomer.

Mænd i aldersgruppen 50 – 70 år bør tilbydes at blive undersøgt for prostatakræft, så der er mulighed for at opdage en behandlingskrævende prostatakræft, mens den kan helbredes, præcis som ham vi så i filmen og hans ven.

Vi har nu mulighed for både en billeddiagnostik med MR-scanning og en patologisk diagnose med biopsier. Risikoen for over diagnose og over behandling er dermed minimeret.

Et argument mod screening er, at man skaber unødvendig panik, hvis en mand har forhøjet PSA og bliver sendt til udredning. Der er vel ikke forskel på prostatakræft og alle mulige andre former for kræft eller alvorlig sygdom, hvor man også bliver sendt til nærmere undersøgelser?

Findes der mon ikke også kræftceller rundt om i ens krop, som heller aldrig udvikler sig, så mon ikke lægerne er i stand til at berolige mænd med forhøjet PSA?

Prostatakræftforeningen Propa anbefaler, at alle mænd mellem 50 og 70 år snarest tilbydes screening for prostatakræft og det samme skal gælde for mænd mellem 40 og 50, hvis nærmeste familie har prostatakræft eller har genmutationer.

Flere og flere lande i Europa er gået i gang med forsøg med screeninger for prostatakræft og en del lande har indført det som standard.

Skal Danmark være bagud?”