John Sørensen er ikke i tvivl om, hvilken biopsimetode, han foretrækker.

Patienterne foretrækker den nye biopsimetode

Af Britt Nørbak. Foto: Privat

Per Andrew Larsen og John Sørensen er blandt de første patienter på OUH, der har fået en biopsi af prostata gennem mellemkødet. De har på et tidligere tidspunkt også fået en biopsi af prostata gennem endetarmen og kan derfor sammenligne de to metoder. Den nye metode er en klar vinder.

Da Per Andrew Larsen i 2003 mistede sin blot 66-årige far på grund af prostatakræft, erfarede han, at kræften kunne være arvelig. Derfor valgte han at gå til jævnlig kontrol for at få målt sit PSA-tal. I 2018 steg hans PSA-tal, og Per Andrew Larsen fik for første gang foretaget en biopsi af prostata gennem endetarmen. Standardmetoden blev også benyttet i 2020 og 2021, da han atter fik foretaget en biopsi af prostata på OUH. En scanning i begyndelsen af 2022 var uforandret i forhold til forrige scanning, men da PSA-tallet tre måneder senere var steget til 14, skulle han for en sikkerheds skyld have foretaget endnu en biopsi af prostata – nu for fjerde gang.

Min læge Stefan Tiessen fortalte, at OUH tilbyder en ny metode, hvor biopsien tages gennem mellemkødet i stedet for gennem endetarmen, og den metode ville jeg gerne prøve. Jeg fik heldigvis ikke infektioner efter de tre første biopsier, men den forebyggende antibiotika har hver gang givet mig et par dage med diarré, og det ville jeg gerne undgå denne gang. Den nye metode lød desuden mere skånsom og næsten smertefri. Stefan var god til at forklare forløbet, og det gav mig en følelse af ro og tryghed, siger Per Andrew Larsen, 59.

    

I haven lørdag og på arbejde mandag

Dagen efter biopsien var Per Andrew Larsen i haven og slå græs.

En fredag i juni mødte Per Andrew Larsen op på OUH for at få foretaget en biopsi af prostata gennem mellemkødet. Selv om han på forhånd var blevet godt informeret af overlæge Stefan Tiessen, var han alligevel lidt spændt på, hvordan biopsien ville forløbe.

Der var to sygeplejersker med under hele forløbet. Den ene stod hos mig, og den anden assisterede lægen. Det var en god fornemmelse, at jeg denne gang lå på ryggen og ikke på siden, for så kunne jeg have øjenkontakt med læge og sygeplejersker og følge mere med i, hvad de foretog sig. Den sygeplejerske, der stod hos mig, var god til at spørge ind til mig, så vi nåede vidt omkring i samtaleemner. Det fik mig også til at slappe af, siger Per Andrew Larsen og fortsætter: – Det eneste, jeg kunne mærke, var da jeg blev lokalbedøvet. Jeg mærkede et prik i mellemkødet og et prik i prostata. På en skala fra 0-10, føltes det højst som 1. Ellers mærkede jeg intet, lyder det lettet.

Fordi en biopsi gennem mellemkødet ikke kræver en forebyggende antibiotikakur, slap Per Andrew Larsen denne gang for at få diarré. Det betød, at han dagen efter biopsien var ude i haven for at slå græs, og han mødte også troligt op på sit arbejde som håndværker mandag morgen.

– Det er utroligt, hvad lægerne kan udrette i dag. Jeg vil klart anbefale den nye metode til alle, der skal have foretaget en biopsi af prostata. Hvis jeg i fremtiden skal have foretaget endnu en biopsi af prostata, håber jeg, at det kan blive gennem mellemkødet. Man mærker intet!

  

Tanken om endnu en biopsi gjorde mig hvid i hovedet

En planlagt weekendtur gik ikke som forventet for John Sørensen og hans kone. Om natten fik han så voldsomme rygsmerter, at det ikke hjalp med almindelig smertestillende medicin. Smerterne fortsatte, og en læge udskrev morfin og foreslog en tur til fysioterapeut.

– Fysioterapeuten vurderede, at der var noget, der klemte ved min prostata. Hun turde ikke at behandle mig og anbefalede i stedet, at jeg blev undersøgt for prostatakræft, fortæller 59-årige John Sørensen. Han fulgte rådet, og det viste sig, at hans PSA-tal var forhøjet, og at han desuden havde en betændelsestilstand ved rygsøjlen. I april 2022 var han på sygehuset i Esbjerg og fik foretaget en biopsi af prostata. Det blev gjort gennem endetarmen, den såkaldte standardmetode, som John Sørensen oplevede som decideret pinefuld. Det kommer fra en mand, der har en høj smertetærskel og ikke behøver bedøvelse hos tandlægen.

– Jeg synes, at det er en grim form for biopsi. Det var nogle pinefulde ‘bid’. Da den ottende vævsprøve blev taget, blev jeg så dårlig, at det var nødvendigt at vippe sengelejet og få mit hoved nedad for ikke at besvime, udtaler John Sørensen. Han oplevede hverken feber eller infektion i dagene efter biopsien, men oplevelsen sad i ham.

– Jeg var helt slap resten af dagen. Min krop reagerede voldsomt på at have været igennem … sådan et ‘bagholdsangreb’, siger han og trækker lidt på smilebåndet over sit ordvalg.

  

Ikke flere ‘bagholdsangreb’

Svaret på biopsien viste desværre prostatakræft, og derfor blev John Sørensen henvist til Odense Universitetshospital (OUH).

– Jeg blev helt hvid i hovedet, da jeg fik at vide, at jeg muligvis skulle have foretaget endnu en biopsi af prostata! Heldigvis havde OUH mulighed for at tage biopsien gennem mellemkødet i stedet for gennem endetarmen, og det tilbud tog jeg imod. Det var en helt anderledes oplevelse. En meget mild omgang, hvor jeg lå mere ‘afslappet’, fordi jeg skulle ligge på ryggen og ikke på siden. Jeg havde en bedre kontakt med lægen og sygeplejerskerne, og jeg kunne følge med i, hvad der foregik. Bagefter var jeg selv i stand til at køre hjem fra Fyn til Jylland.

John Sørensen er ikke i tvivl om, hvilken biopsimetode, han foretrækker.

– Nu bliver det ikke aktuelt for mig, fordi min prostata skal bortopereres, men hvis jeg skulle have foretaget endnu en biopsi af prostata, ville jeg ikke have nogle problemer, hvis det blev den nye metode. Der var så stor forskel på de to metoder for mig, at jeg vil anbefale den nye metode til alle – selv mine børn.

Læs også:

Mange fordele ved at bioptere prostata gennem mellemkødet