Biopsi af prostata gennem mellemkødet

Af Martin Mørck Mortensen, speciallæge i Urologi, overlæge og Ph.d., Regionshospitalet Holstebro

  

Er der rejst mistanke om prostatakræft vil en del af undersøgelsen være en biopsi af prostata. Der er to grunde til dette. For det første vil et forhøjet PSA-tal eller et scanningsfund altid skulle bekræftes eller afkræftes, da der findes andre tilstande som fx betændelse i prostata, der kan ligne prostatakræft. For det andet indgår undersøgelsen af kræftcellerne i vurderingen af, hvor alvorlig sygdommen er, og dermed om den kræver behandling.

Martin Mørck Mortensen er desuden ansat som speciallæge på Progardia Healthcare*)

Der er i praksis to veje, man kan bruge, hvis man skal lave en nålebiopsi af prostata. Man kan stikke gennem endetarmen eller gennem mellemkødet, som er huden mellem endetarmen og pungen. Traditionelt stikkes gennem endetarmen. Problemet med at tage en biopsi gennem endetarmen er, at det introducerer bakterier ind i prostata. Det kan medføre indlæggelseskrævende infektion. I Danmark ligger risikoen på ca. 5% for en infektion. Der kan også opstå blødning fra endetarmen, en blødning, der dog som oftest går over af sig selv.

Steril biopsi af prostata

En biopsi gennem mellemkødet foretages med steril teknik, hvor huden i mellemkødet desinficeres med Klorhexidin på samme måde, som man gør ved operationer. Udstyret, der anvendes, er sterilt pakket. Dermed reduceres risikoen for efterfølgende infektion betydeligt. Da der ikke stikkes gennem endetarmen, udvikler man naturligvis heller ikke blødning fra endetarmen.

Biopsi gennem mellemkødet kræver enten fuld bedøvelse eller lokalbedøvelse. Hvis der foreligger en MR-scanning af prostata udført efter de nationale og internationale retningslinjer, kan metoden anvendes til målrettet biopsi med fusion af ultralyd og MR-billeder. Ved vedvarende mistanke om prostatakræft til trods for normal MR-scanning af prostata, kan metoden også bruges til systematiske 12 biopsier. Når der bruges lokalbedøvelse, kan proceduren gennemføres i et ambulant forløb og dermed bruges på samme måde som traditionelle biopsier gennem endetarmen.

Biopsiudstyr

Ved biopsi gennem mellemkødet ligger manden i gynækologisk leje, ultralydsproben bliver indført via endetarmen. Der er monteret et stativ på lejet til at hjælpe med at styre nålen, og som også anvendes til at sammenkøre ultralyd med MR-billeder. Der lægges lokalbedøvelse i huden, bækkenbund og i området omkring prostata. Lokalbedøvelsen lægges med en tynd nål, og der vil kunne være smerter forbundet med denne. Herefter kan de nødvendige biopsier tages.

Den vigtigste fordel ved steril biopsi gennem mellemkødet er reduktionen i forekomsten af infektioner. I opgørelser ligger risikoen for infektion mellem 0,5% og 1% for biopsi gennem mellemkødet, hvilket svarer til en reduktion på 80% til 90% i forekomsten af sepsis i forhold til biopsi gennem endetarmen. Dertil kommer den stigende forekomst af multiresistente bakterier som i fremtiden vil gøre effekten af forebyggende antibiotika mindre. Fordelene ved biopsi gennem mellemkødet i forhold til biopsi gennem endetarmen har ført til, at den europæiske urologiske forening (EAU) i 2021 har opdateret deres retningslinjer til at anbefale biopsi gennem mellemkødet i stedet for gennem endetarmen.

  

*) Progardia Healthcare i Middelfart er en privat billeddiagnostisk klinik, der foretager udredning af prostata cancer iht. gældende guidelines.