Ny skanningsteknik med mere end 10.000 gange højere følsomhed viser lovende resultater indenfor diagnostik og behandlingsevaluering af prostatakræft.

Artiklen er skrevet af: Læge Malene Aastrup og Professor Christoffer Laustsen, AUH*

     

En ny banebrydende magnetisk resonans billedanalyse teknik (MRI) viser lovende resultater i USA, nærmere bestemt på det prestigefyldte University of California i San Francisco (UCSF). De seneste resultater giver håb om, at vi kan forbedre den nuværende diagnostik og behandlingsevaluering af prostatakræft med denne nye type MRI-skanning.

Metoden, der anvendes, kaldes dissolution dynamic nuclear polarisation (d-DNP) hyperpolariseret carbon-13 MRI, og teknikken minder mest af alt om en krydsning imellem den konventionelle MRI-skanning og en PET-skanning. Netop denne form for hybrid teknologi giver mulighed for at udføre en helt ny type undersøgelse, der har en følsomhed, der er mere end 10.000 gange det, som en normal skanner ser i dag. Dette giver os langt flere detaljer og informationer – helt ned på niveau med de individuelle cellers stofskifte; en proces, der finder sted i alle kroppens celler og er fundamentet for alt liv. Metoden er uden brug af ioniserende stråling – og er derfor helt ufarlig.

Metoden afprøves i øjeblikket i USA med henblik på at understøtte den MR-vejledte prostatabiopsi, med håbet om at kunne udføre en mere præcis diagnostik af prostatakræft. Dertil afprøves metodens potentiale til at kunne evaluere behandlingseffekter, både mere nøjagtigt og tidligere i et sygdomsforløb.

Indtil nu bliver metoden udelukkende anvendt i forskningsbrug, og aktuelt findes der kun 15 systemer på verdensplan, der kan benyttes til klinisk forskning. Det estimeres, at vi i Aarhus inden for de næste 3-5 år vil kunne se de første kliniske anvendelser af denne nye banebrydende teknologi. I Danmark er der i skrivende stund to af disse systemer, som befinder sig på hhv. Aarhus Universitet, AUH og på Rigshospitalet.

Det betyder, at Danmark bliver ét af de første lande i verden, der vil kunne tilbyde prostatapatienter denne teknologi, – hvis teknologien viser sig at være til gavn for disse patienter.

*MR research centre, Aarhus University

Department of Clinical Medicine,
Aarhus University Hospital
Palle Juul Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Denmark