Ny behandling af kastrationsresistent, ikke metastaserende prostatakræft

 

Af Leif Otterstrøm, medlem af Medicinudvalget

En typisk hormonbehandling af prostatakræft kan være at starte med Bicalutamid, som uden at sænke testosteron forhindrer kræftcellerne i at optage testosteron, som er nødvendig for at kræftcellerne kan overleve. Hvis Bicalutamid holder op med at virke, kan man så eventuelt gå videre med en egentligt kastrationsbehandling, som enten kan være med hormoner eller kirurgisk.

På et tidspunkt kan man så desværre risikere, at denne behandling heller ikke længere virker, så PSA tallet igen begynder at stige. Så længe der ikke dannes metastaser, fortsættes hormonbehandlingen, men før eller senere vil der dannes metastater.

Det er her, en ny hormonbehandling med Apalutamide kan udskyde dette tidspunkt væsentligt. Den 14. februar godkendte FDA således Apulatamide til behandling af mænd med kastrationsresistent, ikke metastaserende prostatakræft. I fase 3 forsøget blev der rapporteret om en forlængelse af median værdien for metastase fri overlevelse fra 16 måneder i placebo gruppen til 40 måneder i Apalutamide gruppen.

Firmaet Jannsen, som står bag godkendelse hos FDA, er nu også i gang med at få det godkendt i European Medines Agency under navnet Erleada. Derefter skal det igennem en behandling i Medicinrådet, inden det kan frigives til brug i Danmark.

Hvem kan så have brug af denne nye behandling?

  1. Kastrerede opererede prostatapatienter uden metastaser, men med stigning i PSA.
  2. Ikke kastrerede, opererede patienter uden metastaser, men med stigning i PSA.
  3. Kastrerede uopererede patienter med pludselig stigning i PSA.

Kilder:

National Cancer Institute, 12/42018

EUomo Update no.52 – Week Ending April 14,2018