Hyperpolariseret Magnetisk Resonans

Af Leif Otterstrøm, medlem af Medicinudvalget

På Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG), DTU Elektro, er centerleder professor Jan Henrik Ardenkjær i gang med et særdeles spændende forsknings- og udviklingsarbejde omkring måling af stofskiftet i specielt kræftceller for på denne måde at kunne følge med i, hvordan en kræftbehandling virker.

Dette kræver dog en markant forøgelse af MR-signalet.  Dette opnås ved at ændre magnetismen i et sukkerstof, der bruges som kontraststof. Først køles kontraststoffet ned til 1 grad Kelvin, derefter ”fører” man elektroner ind i kontraststoffet og udsætter det for mikrobølger, hvorved magnetismen overføres til kontraststoffet. Det opvarmes hurtigt til stuetemperatur og sprøjtes ind i patienten, hvor sukkerstoffet hurtigt søger frem til kræftcellerne, hvor det omdannes til forskellige stoffer.  Her er det så, at man med MR-scanneren kan se stofskiftet i cellerne, og ved at gøre dette før og efter en behandling med for eksempel kemoterapi kan man se, om behandlingen har svækket kræftcellerne.

For prostatakræftpatienter er dette meget interessant, da man i forbindelse med Active Surveillance (Aktiv overvågning) kan forestille sig at anvende teknologien som en hurtig og skånsom metode til at se, om kræften er brudt op igen.

På fem forskellige forsøgsklinikker i USA og Canada er teknologien indtil nu netop kun anvendt på prostatakræftpatienter.

På længere sigt er håbet, at teknologien også kan bruges til at sige noget om, hvor aggressiv kræften er.

Her hjemme findes der lige nu et anlæg på Rigshospitalet samt Århus, hvor man netop har fået tilladelse til at teste patienter med bugspytkirtel kræft.

Kilder:

Foredrag på DTU, 23. november 2017

Ny teknologi lyn-evaluerer kræftbehandling, Ingeniøren 22. december 2017

IDA Universe article on Hyperpolarized MR, 29. januar 2018