Kan sterilisering (vasektomi) fremkalde prostatakræft?

Af PROPAs Medicinudvalg, kontakt: Niels Einer-Jensen,  nielseinerjensen@gmail.com

 

Når en mand ikke ønsker at få flere børn, kan han vælge at lade sig sterilisere.

Fig. 1

Sterilisering udføres i lokalbedøvelse. Under operationen åbnes huden på pungen, et lille stykke af begge sædstrenge fjernes, og de små sår i huden lukkes igen (Fig 1). Det er en nem 10 min. operation, der sikrer, at manden bliver ufrugtbar/steril. Operationen påvirker ikke produktionen af testosteron (hankønshormon), kønsdrift og evnen til samleje. Den må ikke forveksles med kastrering, hvor testiklerne fjernes og kønsdriften mindsker. Da indgrebet (principielt) ikke kan fortrydes frarådes det ofte, at yngre mænd lader sig sterilisere.

Operationen er udført på mange millioner mænd i hele verdenen, i Danmark er ca. 140.000 operationer registreret på mænd født efter 1937 (1). Operationen er meget effektiv som præventionsmetode og har kun få bivirkninger. Kvinden slipper for P-piller, spiral eller andre præventions-metoder. ”Alle var glade ”over en sikker og nem mande-baseret metode til familieplanlægning, indtil spørgsmålet om et muligt sammenhæng mellem sterilisering og prostatakræft dukkede op.

I 2020 fremkom et dansk arbejde (1), der mener at kunne vise, at risikoen for at få prostatakræft stiger med 15% hos tidligere steriliserede mænd. Det svarer nogenlunde til den øgede prostatakræftrisiko for en mand, hvis nære familiemedlemmer har haft prostatakræft. PROPAs Medicinudvalg har derfor gennemgået den internationale videnskabelige litteratur om problemet. De lærde er uenige og har været det i mange år. Der findes en række artikler, der antyder en sammenhæng mellem sterilisering/vasektomi og prostatakræft. Der findes samtidig en række artikler, der ikke kan påvise en sammenhæng. Uenigheden ses tydeligt ved at Google ”prostate cancer, vasectomy”.

Medicinudvalget konkluderer derfor, at der ikke finder evidens (sandsynlighedsbevis) for et sammenhæng mellem tidligere sterilisering og fremkomst af prostatakræft. På basis af den eksisterende litteratur kan vi på den anden side ikke afvise, at der muligvis kan være en svag sammenhæng. Vores konklusion stemmer med opfattelsen i Dansk Urologisk Selskab. Vi mener samlet set, at fordelene ved sterilisation fortsat opvejer de ulemper, der måtte være.

Reference: 1: Vasectomy and Prostate Cancer Risk: A 38-Year Nationwide Cohort Study. Anders Husby, Jan Wohlfahrt, Mads Melbye. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 112, Issue 1, January 2020, Pages 71–77.